DUURZAAMHEID

DUURZAAMHEID
Internal Hero
ONS TRAJECT NAAR DUURZAAMHEID

In het zuiden van België, in de Gaumestreek, ligt het bos van Etalle. Sinds de tijd van de Romeinen is het bos van Etalle, met een oppervlakte van ongeveer 3500 hectaren, beroemd om zijn waterbronnen.
 

In het hart van het bos, in een beschermd gebied van enkele hectaren, ligt de bron van het Valvert natuurlijk mineraalwater.
 

Bij Valvert werken we sinds 1992 samen met de plaatselijke gemeenschap en boeren in Etalle om deze natuurlijke waterbron voor de huidige en toekomstige generaties te behouden.
 

Laten we u meenemen op onze weg naar duurzaamheid en ontdek hoe wij het mineraalwater van Valvert tot bij u brengen. Onze nieuwe 100% rPET-fles, die nog steeds volledig recycleerbaar is, is slechts één stap.
 

Tijdens deze reis zullen we u vertellen over:

 • Het natuurlijk mineraalwater van Valvert: hoe we samenwerken met de Etalle-gemeenschap en alle lokale landbouwers om de bron van Valvert en het bos te beschermen.
 • Onze bottelarij in Etalle: waar we het water opvangen, naar een zero milieu-impact toewerken en een bijdrage leveren aan de lokale economie.
 • Duurzame verpakkingen: hoe en waarom we een nieuwe fles hebben gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic en die nog steeds volledig recycleerbaar is.
   

1. Bescherming van de bron van Valvert

Wij vinden het belangrijk om samen te werken met de gemeenschappen waar we actief zijn. De Valvert site is een rijke waterbron, zowel in kwantiteit als in kwaliteit, maar het is meer dan ooit nodig om deze bron op een verantwoorde en duurzame manier te beschermen en te beheren.

Hoe we de kwaliteit van het water beschermen

De Valvert-bron ligt in het hart van het bos van Etalle, dat deel uitmaakt van een beschermd gebied van 3500 hectaren. Rond de Valvert-bron sijpelt regenwater in de grond, dat gedurende 20 jaar door de natuur wordt gefilterd en van mineralen wordt voorzien.
 

Om deze kwalitatieve natuurlijke filtering van het water te garanderen, hebben Agrivair (een dochteronderneming van Nestlé Waters), Valvert, de gemeente Etalle en alle landbouwers in het gebied een formele overeenkomst ondertekend om de waterbron van Valvert en het bos te beschermen: in een gebied van ongeveer 40 hectaren rond de bron worden er duurzame landbouwpraktijken toegepast om de bodem te beschermen.
 

Elke partij speelt hierbij een rol:

 • De boeren gebruiken geen pesticiden en zetten zich in voor een verantwoord gebruik van meststoffen. Ze vermijden ook het gebruik van zware machines en maken in plaats daarvan gebruik van duurzamere methoden, waaronder paarden.
 • Agrivair ondersteunt de boeren met technisch advies, trainings door ervaren agronomen en bio-ingenieurs, en helpt hen in het aanschaffen van apparatuur.
 • De gemeente Etalle zorgt ervoor dat onkruid mechanisch gewied wordt - zonder gebruik te maken van chemicaliën.
   

Door deze partijen met elkaar te verbinden, brengen we tientallen jaren ervaring in duurzame landbouw samen en garanderen we een levensvatbare economische activiteit voor de landbouwers.

 

 

Behoud van de waterbron

De Valvert waterbron is een hernieuwbare natuurlijke hulpbron die een strikt beheer vereist. Het leidingwater in Etalle is afkomstig van de Valvert-bron, dus we hebben ook een verantwoordelijkheid om de waterbron voor de lokale gemeenschap te beschermen.
 

Het ondergrondse meer waar het mineraalwater terechtkomt, is rechtstreeks verbonden met de Valvert-bottelarij via horizontale pijpleidingen. Dit stelt ons in staat om de bron nauwlettend in de gaten te houden. Valvert tapt slechts de benodigde hoeveelheid water af: we gebruiken niet meer dan de natuur ons biedt, om uitputting van de bron te voorkomen. Met behulp van de modernste technologieën, zoals de 'Water Stress Index' en het 'Water Resource Review' programma, kunnen we de waterproductiecapaciteit van de bron bepalen, anticiperen en evalueren.
 

We streven ook naar certificering door de Alliance of Water Stewardship (AWS) voor onze bottelarij in Etalle. De AWS-norm biedt een betrouwbaar kader voor grote watergebruikers om inzicht te krijgen in hun eigen watergebruik en -impact en om transparant samen te werken met anderen aan duurzaam waterbeheer binnen de bredere context van het gebied rond de bron.
 

 

2. Onze bottelarij in Etalle

Opvangen van het water en stimuleren van de lokale economie

nature

Onze Valvert bottelarij in Etalle, omgeven door 3500 hectaren bos, is waar we het kostbare water uit de bron bottelen. In 1992, na een overeenkomst met de gemeente Etalle, zijn we begonnen met het bottelen van ons natuurlijk mineraalwater.

De bottelarij van Valvert is een belangrijke economische speler in het gebied en draagt bij aan de lokale economische ontwikkeling: we hebben 100 mensen in dienst in de fabriek en leveren aanzienlijke lokale inkomsten op voor het lokale bestuur.Zero waste, en op weg naar zero impact

De bottelarij van Valvert is een “nulafval”-fabriek, dat wil zeggen dat 100% van het productieafval wordt gevaloriseerd door middel van recycling of energieterugwinning. Er komt geen afval op de vuilnisbelt terecht.
 

Maar we proberen verder te gaan om tegen 2030 zero impact te bereiken. 
 

We hebben hierin aanzienlijke vooruitgang geboekt:

 • Over het geheel genomen is de CO2-voetafdruk van de productielijn sinds 2010 met 28% verminderd.
 • In 2019 gaat 91% van onze leveringen vanuit Etalle rechtstreeks naar de retailers (Delhaize, Colruyt, enz.), zonder dat we via andere tussenliggende locaties moeten gaan. Dit vermindert onze CO2-uitstoot uit transport aanzienlijk.
 • Sinds 2010 is onze energie-efficiëntie met 12% verbeterd.
 • Door het gehele bottelingsproces van het opvangen van het bronwater te verfijnen, hebben we ons waterverbruik tussen 2013 en 2018 met 55% verminderd.
 • Sinds 2010 is onze watervoetafdruk (water dat nodig is om een liter water te produceren) afgenomen van 1,6 liter tot 1,25 liter. 
   

De lokale gemeenschap, onze medewerkers en consumenten betrekken bij ons duurzaamheidsverhaal.

Wet Academy

We gebruiken onze bottelarij in Etalle om onze consumenten en de lokale gemeenschap te betrekken bij ons duurzaamheidsverhaal en om de bewustwording over hydratatie, recycling en de milieubescherming te vergroten.

De afgelopen 10 jaar hebben we onze WET Aquademie (WET is een acroniem voor Water Education for Teachers) georganiseerd, waar we telkens ongeveer 200 leerlingen ontvingen en workshops organiseerden, onder andere over het belang van hydratatie en het verzamelen en recycleren van water. 
 

Sinds 3 jaar nemen we ook deel aan de jaarlijkse lenteschoonmaak georganiseerd door WaPP (Pour une Wallonnie Plus Propre), waar vrijwilligers van Nestlé Waters samen met mensen uit de lokale gemeenschap en scholen het bos van Étalle en haar omgeving schoonmaken.
 

 

3. Duurzaam verpakken en recycleren

Plasticvervuiling is voor ons een dringende prioriteit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de meest duurzame verpakkingen op de markt krijgen?
 

Gerecycleerde plastics: plasticvervuiling bij de bron aanpakken

In plaats van nieuw plastic te produceren, hebben we oplossingen nodig om plastic dat al in omloop is te hergebruiken. Aangezien nieuw geproduceerd PET nog steeds voor het grootste deel wordt gemaakt van olie en aardgas, zou dit betekenen dat we de CO2-uitstoot effectief verminderen.
 
Als eerste Belgische merk biedt Valvert haar duurzaam natuurlijk mineraalwater in een milieuvriendelijke fles aan: onze nieuwe fles is gemaakt van 100%  gerecycleerd plastic of rPET en is volledig recycleerbaar. Met deze nieuwe fles hoeven we geen nieuw plastic meer te produceren en besparen we op de CO2-uitstoot van het proces.
 

Door uw oude PET-fles in de PMD/PMC-zakken te gooien, voorziet u Valvert van de nodige grondstoffen om nieuwe rPET-flessen te produceren. De flessen worden door Fost Plus opgehaald en daarna verwerkt tot rPET pellets. Deze worden vervolgens gebruikt om nieuwe flessen te maken in onze bottelarij in Etalle.
 

short

Wat is gerecycleerd plastic of rPET?

rPET is PET dat eerder is gebruikt, werd ingezameld en gerecycleerd. Het kan worden geïntegreerd in nieuwe flessen, verwerkt tot andere kunststof artikelen (zoals buizen, bussen en containers) of omgevormd tot textielvezels (waaronder tapijten, dekens, isolatie en fleece truien).
 

Net als PET is rPET veilig, licht, duurzaam, resistent en - het beste van alles - recycleerbaar!


Meer rPET beschikbaar maken: investeren in de toekomst van recycling

Wij zijn overtuigd dat rPET momenteel een van de meest duurzame verpakkingsmaterialen voor de drankenindustrie is. Toch is rPET nog steeds een schaarse grondstof, die duurder is dan PET, en het vermogen om een continue levering van dit materiaal te garanderen hangt af van de lokale context. We zijn erg blij dat we onze 100% rPET-fles voor Valvert kunnen lanceren.
 

Om rPET in de toekomst meer beschikbaar te maken, zijn we op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om PET te recycleren. In april 2019 hebben we ons aangesloten bij een consortium dat is opgericht door biotechbedrijf Carbios en L'Oréal om 's werelds eerste enzymatische technologie voor de recycling van kunststoffen op de markt te ondersteunen, en de beschikbaarheid van hoogwaardige gerecycleerde plastics te vergroten.
 

Carbios heeft een innovatief proces ontwikkeld dat het afval van PET-kunststof afbreekt tot zijn oorspronkelijke bouwstenen, die gebruikt kunnen worden om hoogwaardige PET-kunststof te produceren. Deze gepatenteerde technologie biedt de mogelijkheid om PET-kunststoffen herhaaldelijk te recycleren en de weg vrij te maken voor 100% gerecycleerd PET in nieuwe producten.
 


Overstappen van oliegebaseerde PET naar 100% bio-based PET.

Zoals eerder vermeld, wordt PET nog steeds voor het grootste deel gemaakt van olie en aardgas, wat een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich meebrengt.

We onderzoeken echter of we kunnen overschakelen naar plantaardige materialen: PET kan als plastic materiaal ook worden gemaakt van hernieuwbare plantaardige materialen. Dan wordt het 'bio-based PET' genoemd. Het heeft precies dezelfde eigenschappen als zijn op aardolie gebaseerde tegenhanger. Na consumptie en inzameling kan het in elke bestaande recyclage-installatie worden verwerkt en gerecycleerd in nieuwe kunststofproducten zoals PET-flessen.
 

Momenteel is de bestaande technologie op de markt beperkt tot 30% bio-based PET. Nestlé Waters is medeoprichter van de NaturAll Bottle Alliance (met Danone, Origin Material, en meer recentelijk PepsiCo), die zich tot doel stelt om tegen 2025 100% nieuwe bio-based PET-flessen te ontwikkelen, uitsluitend op basis van grondstoffen die de voedsel- en voederbronnen niet aantasten.
 

De alliantie maakt gebruik van grondstoffen op basis van biomassa, zoals eerder gebruikt karton en houtzaagsel, zodat er geen grondstoffen of land worden onttrokken aan de voedselproductie voor menselijke of dierlijke consumptie. De technologie die door dit partnerschap wordt onderzocht, betekent een wetenschappelijke doorbraak voor de sector. De alliantie wil deze beschikbaar stellen aan de hele voedsel- en drankenindustrie.
 

sans

Wat is bio-based PET?

Bio-based plastic is gemaakt van hernieuwbaar plantaardig materiaal. De term zegt alleen iets over de herkomst van het plastic, niet over het einde van de cyclus. Bio-based PET heeft dezelfde eigenschappen als gewoon PET: het is licht, duurzaam en resistent. Het kan ook gerecycleerd en hergebruikt worden.
 

De NaturALL Bottle Alliance streeft ernaar om tegen 2025 100% bio-based PET-flessen te ontwikkelen.

Verbetering van de inzameling en recycling van (r)PET-flessen

We willen vorm geven aan een afvalvrije toekomst. Uiteindelijk willen we dat geen enkele van onze verpakkingen, inclusief plastics, op de vuilnisbelt of in het zwerfvuil terechtkomt.
 

PET is een hoogwaardige kunststof: het is volledig recycleerbaar en kan op grote schaal worden gerecycleerd in meerdere toepassingen, waaronder van fles tot fles. Als de flessen en doppen op de juiste manier worden gesorteerd, worden ze opnieuw een grondstof.
 

Het verbeteren van de recyclage van PET-flessen heeft enorme voordelen voor het milieu. Een ton gerecycleerd PET bespaart:

 • 2 ton CO2-uitstoot of 21.500 km met de auto
 • 1.100 kWh elektriciteit of één jaar energieverbruik voor twee woningen 
 • 670l water of 33 beurten van een vaatwasser
   

Het recyclingpercentage van PET is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd: het recyclingpercentage van met name PET-kunststofflessen is gestegen van 76,9% in 2012 naar 87,7% in 2017. Maar we willen dit uiteraard nog verbeteren.
 

We werken samen met partners zoals Fost Plus (de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België) om onze inzamelings- en recyclagepercentages in België verder te verbeteren. Als lid van de European Federation of Bottled Water hebben we ons ertoe verbonden om tegen 2025 90% van alle PET-flessen in Europa in te zamelen.
 

Wij zijn van mening dat de oplossing om dit te verbeteren ligt in meer samenwerking. Van recycleerders tot handelaars, van consumenten tot beleidsmakers - veel verschillende belanghebbenden zijn erbij betrokken dat verpakkingen een tweede leven krijgen. We moeten samenwerken om het circulaire karakter te versnellen. Samen met andere fabrikanten dragen we daarom jaarlijks € 340 miljoen bij aan Fost Plus en Valorlux (de tegenhanger van Fost Plus in Luxemburg).

 

mineraal