Plasticvervuiling is voor ons een dringende prioriteit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de meest duurzame verpakkingen op de markt krijgen?
Gerecycleerde plastics: plasticvervuiling bij de bron aanpakken
In plaats van nieuw plastic te produceren, hebben we oplossingen nodig om plastic dat al in omloop is te hergebruiken. Aangezien nieuw geproduceerd PET nog steeds voor het grootste deel wordt gemaakt van olie en aardgas, zou dit betekenen dat we de CO2-uitstoot effectief verminderen.
Als eerste Belgische merk biedt Valvert haar duurzaam natuurlijk mineraalwater in een milieuvriendelijke fles aan: onze nieuwe fles is gemaakt van 100% gerecycleerd plastic of rPET en is volledig recycleerbaar. Met deze nieuwe fles hoeven we geen nieuw plastic meer te produceren en besparen we op de CO2-uitstoot van het proces.
Door uw oude PET-fles in de PMD/PMC-zakken te gooien, voorziet u Valvert van de nodige grondstoffen om nieuwe rPET-flessen te produceren. De flessen worden door Fost Plus opgehaald en daarna verwerkt tot rPET pellets. Deze worden vervolgens gebruikt om nieuwe flessen te maken in onze bottelarij in Etalle.
rPET is PET dat eerder is gebruikt, werd ingezameld en gerecycleerd. Het kan worden geïntegreerd in nieuwe flessen, verwerkt tot andere kunststof artikelen (zoals buizen, bussen en containers) of omgevormd tot textielvezels (waaronder tapijten, dekens, isolatie en fleece truien).
Net als PET is rPET veilig, licht, duurzaam, resistent en - het beste van alles - recycleerbaar!
Wij zijn overtuigd dat rPET momenteel een van de meest duurzame verpakkingsmaterialen voor de drankenindustrie is. Toch is rPET nog steeds een schaarse grondstof, die duurder is dan PET, en het vermogen om een continue levering van dit materiaal te garanderen hangt af van de lokale context. We zijn erg blij dat we onze 100% rPET-fles voor Valvert kunnen lanceren.
Om rPET in de toekomst meer beschikbaar te maken, zijn we op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om PET te recycleren. In april 2019 hebben we ons aangesloten bij een consortium dat is opgericht door biotechbedrijf Carbios en L'Oréal om 's werelds eerste enzymatische technologie voor de recycling van kunststoffen op de markt te ondersteunen, en de beschikbaarheid van hoogwaardige gerecycleerde plastics te vergroten.
Carbios heeft een innovatief proces ontwikkeld dat het afval van PET-kunststof afbreekt tot zijn oorspronkelijke bouwstenen, die gebruikt kunnen worden om hoogwaardige PET-kunststof te produceren. Deze gepatenteerde technologie biedt de mogelijkheid om PET-kunststoffen herhaaldelijk te recycleren en de weg vrij te maken voor 100% gerecycleerd PET in nieuwe producten.
Zoals eerder vermeld, wordt PET nog steeds voor het grootste deel gemaakt van olie en aardgas, wat een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich meebrengt.
We onderzoeken echter of we kunnen overschakelen naar plantaardige materialen: PET kan als plastic materiaal ook worden gemaakt van hernieuwbare plantaardige materialen. Dan wordt het 'bio-based PET' genoemd. Het heeft precies dezelfde eigenschappen als zijn op aardolie gebaseerde tegenhanger. Na consumptie en inzameling kan het in elke bestaande recyclage-installatie worden verwerkt en gerecycleerd in nieuwe kunststofproducten zoals PET-flessen.
Momenteel is de bestaande technologie op de markt beperkt tot 30% bio-based PET. Nestlé Waters is medeoprichter van de NaturAll Bottle Alliance (met Danone, Origin Material, en meer recentelijk PepsiCo), die zich tot doel stelt om tegen 2025 100% nieuwe bio-based PET-flessen te ontwikkelen, uitsluitend op basis van grondstoffen die de voedsel- en voederbronnen niet aantasten.
De alliantie maakt gebruik van grondstoffen op basis van biomassa, zoals eerder gebruikt karton en houtzaagsel, zodat er geen grondstoffen of land worden onttrokken aan de voedselproductie voor menselijke of dierlijke consumptie. De technologie die door dit partnerschap wordt onderzocht, betekent een wetenschappelijke doorbraak voor de sector. De alliantie wil deze beschikbaar stellen aan de hele voedsel- en drankenindustrie.
Bio-based plastic is gemaakt van hernieuwbaar plantaardig materiaal. De term zegt alleen iets over de herkomst van het plastic, niet over het einde van de cyclus. Bio-based PET heeft dezelfde eigenschappen als gewoon PET: het is licht, duurzaam en resistent. Het kan ook gerecycleerd en hergebruikt worden.
De NaturALL Bottle Alliance streeft ernaar om tegen 2025 100% bio-based PET-flessen te ontwikkelen.
We willen vorm geven aan een afvalvrije toekomst. Uiteindelijk willen we dat geen enkele van onze verpakkingen, inclusief plastics, op de vuilnisbelt of in het zwerfvuil terechtkomt.
PET is een hoogwaardige kunststof: het is volledig recycleerbaar en kan op grote schaal worden gerecycleerd in meerdere toepassingen, waaronder van fles tot fles. Als de flessen en doppen op de juiste manier worden gesorteerd, worden ze opnieuw een grondstof.
Het verbeteren van de recyclage van PET-flessen heeft enorme voordelen voor het milieu. Een ton gerecycleerd PET bespaart:
- 2 ton CO2-uitstoot of 21.500 km met de auto
- 1.100 kWh elektriciteit of één jaar energieverbruik voor twee woningen
- 670l water of 33 beurten van een vaatwasser
Het recyclingpercentage van PET is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd: het recyclingpercentage van met name PET-kunststofflessen is gestegen van 76,9% in 2012 naar 87,7% in 2017. Maar we willen dit uiteraard nog verbeteren.
We werken samen met partners zoals Fost Plus (de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België) om onze inzamelings- en recyclagepercentages in België verder te verbeteren. Als lid van de European Federation of Bottled Water hebben we ons ertoe verbonden om tegen 2025 90% van alle PET-flessen in Europa in te zamelen.
Wij zijn van mening dat de oplossing om dit te verbeteren ligt in meer samenwerking. Van recycleerders tot handelaars, van consumenten tot beleidsmakers - veel verschillende belanghebbenden zijn erbij betrokken dat verpakkingen een tweede leven krijgen. We moeten samenwerken om het circulaire karakter te versnellen. Samen met andere fabrikanten dragen we daarom jaarlijks € 340 miljoen bij aan Fost Plus en Valorlux (de tegenhanger van Fost Plus in Luxemburg).