Valvert en zijn 100% gerecycleerde waterfles

Valvert en zijn 100% gerecycleerde waterfles
Internal Hero
Onze rPET-fles: hoe en waarom hebben we een fles van 100% gerecycleerd plastic ontwikkeld?
Onze 100% gerecycleerd plastic flessen
single bottel

 

Om het probleem van plastic afval aan te pakken, heeft Valvert een fles ontwikkeld op basis van 100% gerecycleerd plastic (rPET) om zo haar ecologische impact aanzienlijk te verminderen. rPET is PET-plastic dat werd ingezameld en gerecycled om het een tweede leven te geven. Het kan worden verwerkt tot nieuwe plastic voorwerpen zoals buizen of containers, maar ook producten van textielvezels zoals tapijten of dekens.

Deze nieuwe milieuvriendelijke verpakking heeft verschillende voordelen: op de eerste plaats beperkt ze de productie van nieuw plastic, dat voornamelijk wordt gemaakt op basis van olie en aardgas. Bovendien zorgt rPET voor een vermindering van het energieverbruik voor de productie van PET-plastic.

Ons afval verantwoord beheren
b1

 

We willen niet enkel de productie van plastic afval beperken, maar ook de inzameling en recycling van plastic flessen verbeteren. Het recyclen van plastic afval is essentieel om de koolstofuitstoot te verminderen en het milieu te beschermen. De recycling van één ton plastic zorgt immers voor een besparing van:

- 2 ton CO2-uitstoot, of 21.500 km afgelegd met een auto;

- 11.000 kWh elektriciteit, of de energie die twee huishoudens in een jaar verbruiken;

- 670 liter water, of het equivalent van 33 wasbeurten met een vaatwasser.

We leveren deze inspanningen op het vlak van inzameling en recyclage van dit afval samen met andere actoren zoals Fost Plus (de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recycling van huishoudelijk verpakkingsafval in België). Als lid van de European Federation of Bottled Water hebben we ons ertoe verbonden om tegen 2025 90% van alle PET-flessen in Europa in te zamelen.

Andere alternatieven
fact work

 

Valvert en andere actoren investeren ook in de toekomst van verpakkingen door nieuwe alternatieven te zoeken voor PET op basis van aardolie. Nestlé Waters, bijvoorbeeld, is medeoprichter van de NaturALL Bottle Alliance (samen met Danone, Origin Material en recentelijk PepsiCo), die zich tot doel stelt om tegen 2025 100% nieuwe bio-based PET-flessen te ontwikkelen. Bio-based plastic wordt gemaakt op basis van hernieuwbare plantaardige materialen. Bio-based PET heeft dezelfde eigenschappen als gewoon PET: het is licht, duurzaam en resistent, maar ook recyclebaar en herbruikbaar.

Tegelijkertijd zoeken we naar andere innovatieve oplossingen voor het recyclen van PET. In april 2019 hebben we ons aangesloten bij een consortium dat is opgericht door de biotechbedrijven Carbios en L'Oréal om ‘s werelds eerste enzymatische technologie voor de recycling van kunststoffen op de markt te ondersteunen en de beschikbaarheid van hoogwaardige gerecycled plastic te vergroten. Zo heeft Carbios bijvoorbeeld een innovatief proces ontwikkeld dat PET-plasticafval afbreekt om er belangrijke componenten uit te halen die vervolgens kunnen worden gebruikt om PET-plastic van hoge kwaliteit te produceren.