Bescherming van de bron van Valvert

Bescherming van de bron van Valvert
Internal Hero
Bescherming van de bron van Valvert

Wij vinden het belangrijk om samen te werken met de gemeenschappen waar we actief zijn. De Valvert site is een rijke waterbron, zowel in kwantiteit als in kwaliteit, maar het is meer dan ooit nodig om deze bron op een verantwoorde en duurzame manier te beschermen en te beheren.

Hoe we de kwaliteit van het water beschermen

De Valvert-bron ligt in het hart van het bos van Etalle, dat deel uitmaakt van een beschermd gebied van 3500 hectaren. Rond de Valvert-bron sijpelt regenwater in de grond, dat gedurende 20 jaar door de natuur wordt gefilterd en van mineralen wordt voorzien.

Om deze kwalitatieve natuurlijke filtering van het water te garanderen, hebben Agrivair (een dochteronderneming van Nestlé Waters), Valvert, de gemeente Etalle en alle landbouwers in het gebied een formele overeenkomst ondertekend om de waterbron van Valvert en het bos te beschermen: in een gebied van ongeveer 40 hectaren rond de bron worden er duurzame landbouwpraktijken toegepast om de bodem te beschermen.

190710-valvert-press-visit

 

Elke partij speelt hierbij een rol:

  • De boeren gebruiken geen pesticiden en zetten zich in voor een verantwoord gebruik van meststoffen. Ze vermijden ook het gebruik van zware machines en maken in plaats daarvan gebruik van duurzamere methoden, waaronder paarden.
  • Agrivair ondersteunt de boeren met technisch advies, trainings door ervaren agronomen en bio-ingenieurs, en helpt hen in het aanschaffen van apparatuur.
  • De gemeente Etalle zorgt ervoor dat onkruid mechanisch gewied wordt - zonder gebruik te maken van chemicaliën.
     

Door deze partijen met elkaar te verbinden, brengen we tientallen jaren ervaring in duurzame landbouw samen en garanderen we een levensvatbare economische activiteit voor de landbouwers.

 

 

Behoud van de waterbron

De Valvert waterbron is een hernieuwbare natuurlijke hulpbron die een strikt beheer vereist. Het leidingwater in Etalle is afkomstig van de Valvert-bron, dus we hebben ook een verantwoordelijkheid om de waterbron voor de lokale gemeenschap te beschermen.

Het ondergrondse meer waar het mineraalwater terechtkomt, is rechtstreeks verbonden met de Valvert-bottelarij via horizontale pijpleidingen. Dit stelt ons in staat om de bron nauwlettend in de gaten te houden. Valvert tapt slechts de benodigde hoeveelheid water af: we gebruiken niet meer dan de natuur ons biedt, om uitputting van de bron te voorkomen. Met behulp van de modernste technologieën, zoals de 'Water Stress Index' en het 'Water Resource Review' programma, kunnen we de waterproductiecapaciteit van de bron bepalen, anticiperen en evalueren.

We streven ook naar certificering door de Alliance of Water Stewardship (AWS) voor onze bottelarij in Etalle. De AWS-norm biedt een betrouwbaar kader voor grote watergebruikers om inzicht te krijgen in hun eigen watergebruik en -impact en om transparant samen te werken met anderen aan duurzaam waterbeheer binnen de bredere context van het gebied rond de bron.